tisdag 24 februari 2015

Tankar om uppfostran o sånt

Idag går jag in i vecka 40! Helt galet! Galet spännande och galet skrämmande! Snart börjar det nya äventyret på riktigt! Någon kommer kalla Selim för pappa och mig för mamma och denna någon kommer inte vara "Ett" barn den kommer vara vårt barn! Jag funderar mycket på vad jag vill lära hen. Framför allt vill jag ge en bra grund att starta på. Jag vill lämna över verktygen/förutsättningarna som krävs för att Klutti ska kunna bygga/bli sitt bästa jag! Det svåra är att plocka ut de där grundverktygen som behövs och att lära barnet förstår när de ska använda en hammare och när en såg är mer användbart. Men vilka är verktygen då?? Dessa tänker jag spontant får bli någon slaggs start..

1. Glädje
Den som är gladast vinner.


2. "vad är viktigt på riktigt"
En fråga jag ofta ställer till mig själv i alla möjliga situationer. Den är bra på det sättet att den definierar och gör de val jag har i situationen tydliga.

3.trygghet i sig själv. 
Jag önskar att vårt barn ska hitta en trygghet i sig själv. kunna/våga ta självständiga beslut och ta konsekvenserna av dessa beslut. Eftersom jag inte kan ge bort vare sig glädje, trygghet eller andra trevliga egenskaper i ett paket så får jag försöka leva upp till dessa karaktärsdrag själv och hoppas att uttrycket "barn gör inte som du säger, de gör som du gör" stämmer. För mig är trygghet till stor del självkänsla och att kunna göra det bästa av nya situationer även om de inte är exakt som du tänkt dig. Att kunna påverka/styra/ansvara för sina känslor. Trygghet är för mig också ärlighet, tålamod och att våga vara sårbar.  


4. Kommunikation och konsten att vara tydlig och framför allt att kunna lyssna
Att kommunicera och första andra kan vara något av det svåraste och viktigaste jag vill lära vårt barn. Steg ett blir nog att lära sig lyssna, annars kommer man ingen stans. Att lyssna och verkligen genuint vilja förstå andra människors tankar och sätt. Se sig själv och sina behov men också se andras behov.Vidga sitt perspektiv. Lära sig att se bortom "ont och gott" och förstå att det mesta inte är som det ser ut att vara vid första anblicken. Att inte prata illa om andra utan istället prata med dom. inte bara för deras skull utan framför allt för att inte bygga in sig själv i en bur av sina egna kommentarer om hur det är ok att se ut,leva, bete sig osv.

5. kunskap
Jag vill göra kunskap roligt! Skolan är bra på mycket men att det ska vara lustfyllt och meningsfullt att lära sig tex matte verkade inte vara prio ett när jag gick i skolan. Vissa lärare var och är såklart briljanta men många kan förstöra intresset för ämnen som egentligen är superspännande. Jag vill ge klutti ett "upptäckarsinne"
Att det är bättre att fråga en dum fråga än att förbli dum! Att människor som kan någonting bättre än du inte är något hot utan en källa till att lära sig mer!


6. Kroppen
Träna för att vara frisk och stark!! Jag trodde länge att man skulle träna för att vara "smal o snygg" Jag var redan smal så därför tränade jag inte. Det har jag i efterhand insett var en stor förlust!
Glädjen i att känna sig fysiskt o stark, att ha en kropp som inte blir trött av att springa till tunnelbanan är en av mina favorit känslor. Lyckan i att springa och le samtidigt och dessutom strunta i att man ser ut som en galning (en glad galning) är svåruppnådd.
Den glädjen hoppas jag kunna föra över till klutti.


7. Rädd men inte feg
Denna punkt handlar för mig om att våga testa nya saker. Våga gå utanför sin comfort zone och bli starkare tryggare och gladare. Lita på sig själv samt inse när man undviker/missar potentiellt kul situationer/människor för att man är rädd


8.Lek och ha kul
Hela livet!


Med mera!!

Haha jag tänkte bara skriva lite kort om det här men inser att jag skulle kunna sitta hela dagen! Listan är verkligen inte komplett och ev lite otydlig i sitt resonemang men nu ska jag in till stan på AW och inte dricka öl så den får vara lite ofärdig. Det känns iallafall som ett stort och spännande projekt att hjälpa ett barn att bli en vuxen! eller vad säger ni!?Jag ska göra mitt bästa!

Vad är er nr 1 grej ni vill lära era  barn?

1 kommentar:

 1. Bra tankar!

  Jag älskar: 8.Lek och ha kul! Hela livet!

  Jag fastnade särskilt för "att kunna göra det bästa av nya situationer även om de inte är exakt som du tänkt dig. Att kunna påverka/styra/ansvara för sina känslor. " Den grejen är så himla bra och viktig, men samtidigt svår! Att minnas och att göra det varje dag är en utmaning!

  Just grejen med att VARA så som man vill att Klutti ska vara/göra känns helt avgörande också. Ingen höjdare predika glädje/äverntyrlighet/etc om man inte gör det själv!

  Vi pratar mer om det här!

  SvaraRadera